Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Gelieerde ondernemingen

query_builder Leestijd 2 min

Een gelieerde onderneming is een onderneming die verbonden is aan een andere onderneming. Met verbonden wordt hier bedoeld dat de onderneming geheel of gedeeltelijk in eigendom is van een andere onderneming. Een goed voorbeeld van gelieerde ondernemingen zijn moeder- en dochterondernemingen (of -maatschappijen).

De moeder- en dochteronderneming
Een dochteronderneming of dochtermaatschappij is een onderneming die geheel of gedeeltelijk in eigendom is van een andere onderneming: de moederonderneming of moedermaatschappij. Bij een kapitaalvennootschap, zoals een besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv), moet de moedermaatschappij alle, of een deel van de, aandelen in bezit hebben. Voordat een onderneming als een dochtermaatschappij wordt gezien, moet de moedermaatschappij (voldoende) zeggenschap hebben over de dochtermaatschappij. Alleen aandelenbezit is dus niet voldoende om van een moeder-dochter-constructie te spreken.

Moeder- en dochtermaatschappij vormen samen een economische eenheid. Deze eenheid heeft een gezamenlijke leiding en wordt een concern genoemd. De dochtermaatschappij kan er zelf een dochtermaatschappij bij krijgen. Ook deze twee ondernemingen zijn dan gelieerde ondernemingen. De nieuwe dochtermaatschappij is in dit geval ook weer gelieerd aan de eerstgenoemde moedermaatschappij (de grootmoedermaatschappij).

Niet alle ondernemingen kunnen gelieerd zijn. Een eenmanszaak kan bijvoorbeeld geen eigenaar zijn van een bv. Ook omgekeerd is dit niet mogelijk. Een bv en een nv kunnen wel gelieerd zijn.

Heb je vragen over een gelieerde onderneming? Neem dan gerust contact met ons op via 071 888 5905 of stuur een e-mail naar info@wesseljuristen.nl

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?