Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

STAK

query_builder Leestijd 3 min

Een stichting administratiekantoor, ook wel STAK genoemd, kan worden gebruikt om de uitgifte van certificaten makkelijk te maken, om een onderneming te beschermen tegen vijandige overname, of om het stemrecht van een onderneming te regelen.

Uitgifte van certificaten
Het certificeren van aandelen kan in een aantal gevallen nuttig zijn. Zo kan een werkgever zijn werknemers motiveren door hen aandelen te geven, maar zal de werkgever bij iedere transactie naar de notaris moeten. Deze notariële transactie is erg kostbaar en tijdrovend. Door de aandelen te certificeren komen de aandelen in het bezit van de STAK en geeft deze STAK vervolgens certificaten uit. Deze certificaten kunnen zonder tussenkomst van een notaris worden uitgegeven. Dit scheelt dus flink in transactiekosten.

Regelen stemrecht
In Nederland mag een NV geen aandelen zonder stemrecht uitgeven. Als een nv nieuwe aandelen uit wil geven maar de nieuwe aandeelhouders geen stemrecht wil geven, dan kan een STAK een uitkomst bieden. De STAK wordt vaak opgericht door de rechtspersoon waar de aandelen van worden uitgegeven. Om de samenwerking te regelen tussen de rechtspersoon en de stichting wordt een overeenkomst gesloten tussen de onderneming en de STAK. De nieuwe aandelen worden uitgegeven via de STAK. Echter worden ze niet uitgegeven als aandelen, maar als certificaten. De ‘echte’ aandelen blijven dan in bezit van de STAK. Degene die deze certificaten in bezit krijgen zijn dan ook geen officiële aandeelhouders, maar certificaathouders. De certificaten geven recht op dividend, maar geen stemrecht.

Ook kan het nuttig zijn om geschillen binnen een familiebedrijf te voorkomen. Als alle aandelen in de handen zijn van het (neutrale) bestuur van de STAK, kan niemand zijn eigen zin doordraven. Bij estateplanning (het regelen van hoe het bedrijf naar de erfgenamen gaat) kan een STAK nuttig zijn om ervoor te zorgen dat één bepaald persoon de zeggenschap krijgt over het bedrijf. Heeft iemand bijvoorbeeld een zoon én een dochter, maar wilt diegene dat het bedrijf alleen overgaat naar de dochter, dan kan de zoon certificaten ontvangen zodat hij nog steeds meedeelt in de winst van het bedrijf, maar geen zeggenschap heeft. Als laatste kan er gebruik worden gemaakt van een STAK om te voorkomen dat kleine aandeelhouders te veel macht krijgen. Op het moment dat er veel stemmen in de STAK ‘vast’ blijven zitten, kunnen kleine aandeelhouders de aandeelhoudersvergadering niet domineren.

Onderneming beschermen tegen vijandige overname

Door de meerderheid van de aandelen in het bezit van een STAK te plaatsen is de absolute zeggenschap in het beheer van de STAK. Omdat de STAK een eigen bestuur heeft (en geen aandeelhouders) zijn de bestuurders van de STAK diegene die uiteindelijk beslissen wat er met de onderneming kan gebeuren. Vaak zitten dezelfde bestuurders in de STAK als in de onderneming. Hiermee kan het bestuur zich bescherming omdat een vijandige partij de aandelen van ‘het bestuur’ moet kopen en zij daarmee gemakkelijk kunnen weigeren.

Ondanks dat de certificaathouder geen stemrecht heeft, mag hij wél de Algemene Vergadering van Aandeelhouders bijwonen en daar het woord voeren. Bovendien mag hij, als het gaat om een beursgenoteerde N.V., aan de STAK verzoeken om een volmacht zodat hij kan stemmen bij de AVA voor het aantal certificaten dat hij heeft. Op een aantal uitzonderingen na, moet de STAK dit verzoek inwilligen. De constructie van de STAK is dus niet waterdicht.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?