Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Het bedrijfseconomische ontslag

query_builder Leestijd 2 min

Ontslagen door je werkgever om bedrijfseconomische redenen? Lees dit artikel om erachter te komen wat dat precies betekent en waar je recht op hebt.

Wat zijn bedrijfseconomische redenen?
Ontslag om bedrijfseconomische redenen betekent dat je als werknemer wordt ontslagen vanwege economische ontwikkelingen binnen het bedrijf waar je een arbeidsovereenkomst hebt. Denk hierbij aan slechte financiƫle situatie van het bedrijf, werkvermindering, reorganisatie, (gedeeltelijke) bedrijfsbeƫindiging of verhuizing.

Voorwaarden
De werkgever moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen jou rechtmatig om deze reden te kunnen ontslaan. Ten eerste moet de werkgever het afspiegelingsbeginsel toepassen. Bij dit beginsel worden werknemers met vergelijkbare functies ingedeeld in leeftijdsgroepen. Binnen elke leeftijdsgroep worden degene die als laatste zijn aangenomen als eerste ontslagen. Dit is om te voorkomen dat er altijd als eerste jonge mensen ontslagen worden. Zo wordt er uit elke leeftijdsgroep iemand ontslagen.

Daarnaast is er een herplaatsingsplicht. De werkgever is verplicht om, als er een passende functie is, je te herplaatsen. Als dit niet het geval is moet de werkgever onderbouwd bewijzen dat hij wel aan de plicht voldaan heeft.

Vergoedingen
Bij het ontslag om een bedrijfseconomische reden heb je als werknemer recht op een transitievergoeding en een WW-uitkering. De transitievergoeding is een vergoeding die de transitie naar het nieuwe werk makkelijker moet maken. De WW-uitkering is een uitkering die het UWV verstrekt zodra je werkloos bent geworden.

Lees hier meer over de transitievergoeding en de WW-uitkering.

 

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?