Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

403-verklaring

query_builder Leestijd 2 min

Een 403-verklaring wordt ook wel een aansprakelijkheidsverklaring genoemd. De verklaring houdt in dat een moederonderneming hoofdelijk aansprakelijk is voor alle schulden van haar dochterondernemingen, of in elk geval de dochterneming(en) waarvoor de verklaring bij de KvK is gedeponeerd.

Een 403-verklaring wordt ook wel de aansprakelijkheidsverklaring genoemd. Deze verklaring zorgt ervoor dat een moedermaatschappij garant staan voor alle bestaande en toekomstige schulden van de dochteronderneming.

Daarbij is het van belang dat het alleen geldt voor schulden die de dochteronderneming wilde aangaan (de zogenoemde schulden als gevolg van rechtshandelingen). De moeder is niet hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die per ongeluk ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van een onrechtmatige daad of beroepsfout.  Het grootste voordeel van de 403-verklaring, is dat alleen de moederonderneming de jaarrekening hoeft te deponeren bij het handelsregister. In de jaarrekening van de moederonderneming zijn dan ook de cijfers van de dochteronderneming(en) opgenomen (de zogenoemde geconsolideerde jaarrekening). Ook kan de 403-verklaring handig zijn als de moederonderneming financiering wenst aan te vragen voor het gehele concern (concernfinanciering). De verschillende dochters hoeven dan niet individueel de aanvraag te doen, hetgeen veel tijd en administratieve rompslomp voorkomt.

Risico
Er zitten risico’s aan de 403-verklaring. Als de verklaring te beperkt is geformuleerd, dan kan dit tot gevolg hebben dat de voordelen niet worden toegestaan. Daarom is het altijd van belang dat de 403-verklaring op correcte wijze wordt opgesteld. Heeft u hulp nodig bij het opstellen van een 403-verklaring, neem dan contact op met onze ondernemingsrechtspecialisten.

Heb je vragen ?
Neem gerust contact op met onze ondernemingsrechtspecialisten via ons telefoonnummer 071 888 5905 of via e-mail info@wesseljuristen.nl.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?