Coronavirus: meest gestelde vragen van werknemers
query_builder Leestijd 6 min
Deze Q&A geeft antwoord op vragen die je als werknemer kunt hebben over het coronavirus (COVID-19). Dit artikel wordt aangevuld en/of gewijzigd aan de hand van de meest recente ontwikkelingen.
1. Hoe zit het met thuiswerken
Een werkgever kan je niet verplichten om thuis te werken. Aan de andere kant mogen werknemers ook niet weigeren om te komen werken. Dit mag alleen als de werknemer een gegronde vrees heeft voor bestemming met het coronavirus.
Wanneer de werkgever het wel toestaat dat je thuis gaat werken is het goed om afspraken te maken over bijvoorbeeld het gebruik van bedrijfseigendommen.
2. Wat als je vermoed besmet te zijn?
Als je als werknemer vermoed dat je besmet bent, stel de werkgever hier dan direct van op de hoogte.
3. Heb je recht op loon tijdens quarantaine?
Hierin zijn een aantal situaties denkbaar.
Je bent ziek
Wanneer je als werknemer ziek bent, heb je recht op doorbetaling van loon. Dit geldt ook wanneer je onverhoopt ziek wordt op vakantie. De dagen waarop je ziek bent tellen dan als ziektedagen en niet als vakantiedagen, tenzij daar andere afspraken over zijn gemaakt. Wel moet je je op de gebruikelijke wijze ziekmelden. Wanneer je dus ziek bent en in quarantaine zit, heb je recht op doorbetaling van je loon.
Je bent (nog) niet ziek
Ook wanneer je nog niet ziek bent, maar wel in quarantaine moet heb je recht op doorbetaling van je loon. De werkgever kan wel van je verlangen dat je thuis werkzaamheden verricht. Dit kunnen ook andere werkzaamheden zijn dan je normaal gesproken verricht. Daarnaast kun je als je in quarantaine zit niet verplicht worden om vakantiedagen op te nemen.
4. Wat zijn je rechten wanneer je op reis gaat, bent of bent geweest?
Ook hier zijn er een aantal situaties denkbaar.
Je bent vanwege een uitreisverbod of quarantaine langer afwezig dan gepland
Wanneer je op een zakelijke reis bent en niet naar huis kunt komt dit voor risico en rekening van de werkgever. Het loon moet worden doorbetaald en de extra kosten, zoals bijvoorbeeld voor verblijf komen ook voor rekening van de werkgever.
Wanneer je op vakantie bent en niet naar huis kunt hoef je geen extra vakantiedagen op te nemen. Je bent dan langer afwezig omdat je een overheidsmaatregel opvolgt. Bijkomende kosten, zoals verblijf, komen wel voor eigen rekening.
Je bent privé op reis gegaan naar een risicogebied waarvoor een negatief reisadvies geldt
In deze situatie komen alle gevolgen voor je eigen rekening wanneer je niet op tijd terug op de werkvloer kunt zijn (door bijvoorbeeld een uitreisverbod). De werkgever kan je vragen om meer vakantiedagen op te nemen of heeft de mogelijkheid om je loon in te houden.
Kan de werkgever je verplichten te reizen naar een risicogebied?
Als er en negatief reisadvies geldt kun je als werknemer weigeren om daarheen te reizen.
5. Wat als er niet meer voldoende werk is door het coronavirus?
Wanneer de werkgever door het coronavirus niet meer genoeg werk heeft kan de werkgever je niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. De overheid heeft speciaal voor deze situatie een tijdelijke noodmaatregel in het leven geroepen. De werkgever kan een bijdrage krijgen in de loonkosten om zo de werknemers gewoon door te kunnen betalen.
6. Wat als je niet kunt komen werken omdat de school of kinderdagopvang is gesloten?
In dit geval kun je als werknemer een beroep doen op calamiteitenverlof. Je hebt dan recht op een korte periode verlof waarin je wel betaald krijgt. Het is de bedoeling dat je in deze korte periode opvang of een andere oplossing voor de kinderen kunt regelen. Het kan zo zijn dat deze korte periode van betaald verlof onvoldoende is. In dat geval bestaat er nog de mogelijkheid om onbetaald zorgverlof op te nemen voor een wat langere periode.
7. Hoe zit het met privacy?
Volgens de privacywetgeving mag een werkgever geen gegevens over de gezondheid van werknemers verzamelen. Dit betekent bijvoorbeeld dat een werkwerkgever niet mag vragen of werknemers willen melden als zij last van griepverschijnselen hebben of – nog specifieker – of zij besmet zijn met het coronavirus.
Heb je vragen?
Laat je gegevens achter, en we bellen super snel terug.