Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid

query_builder Leestijd 6 min

Tot dinsdag 17 maart jl. konden ondernemingen die getroffen zijn door het coronavirus een beroep doen op de regeling Werktijdverkorting. Het kabinet heeft dinsdag na overleg besloten dat deze regeling tijdelijk buiten werking wordt gesteld en er een nieuwe noodmaatregel voor in de plaats komt: de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).

Achtergrond
Het kabinet heeft ervoor gekozen om de regeling Werktijdverkorting tijdelijk stop te zetten omdat de uitbraak van het coronavirus tot een ongekend aantal aanvragen van werkgevers heeft geleid. Daarnaast is het kabinet van mening dat deze regeling niet geschikt is voor de ingrijpende gevolgen die de uitbraak van het coronavirus met zich meebrengt. Tot slot wil het kabinet dat meer werkgevers een beroep kunnen doen op financiƫle steun en dat dit ook sneller kan dan bij de regeling Werktijdverkorting.

Regeling Werktijdverkorting
De regeling Werktijdverkorting is volledig ingetrokken. Dit betekent dat bij een daling van de omzet altijd een beroep moet worden gedaan op de nieuwe regeling. Ook als de omzet daalt wegens een andere reden dan het coronavirus. Heb je al een aanvraag gedaan voor de regeling Werktijdverkorting? Dan wordt deze aanvraag beschouwt als een aanvraag voor de nieuwe regeling, maar het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) heeft wel aanvullende informatie nodig. Je kunt de aanvraag compleet maken door het aanvraagformulier in te vullen op de website van het UWV.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid
Via NOW kunnen werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Deze aanvraag kan worden gedaan op de website van het UWV. De gedachte achter NOW is dat werkgevers hun werknemers gewoon kunnen blijven doorbetalen. De tegemoetkoming kan voor de duur van drie maanden worden aangevraagd en het is mogelijk dat de tegemoetkoming met nog eens drie maanden wordt verlengd.

De aanvraag kan worden gedaan voor zowel werknemers met een vast contract als werknemers met een flexibel contract (zoals werknemers oproepcontract). Het is de bedoeling dat werkgevers met deze regeling deze moeilijke periode door kunnen komen zonder dat zij afscheid hoeven te nemen van (flexibele) werknemers.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming in loonkosten via de nieuwe regeling gelden er een aantal voorwaarden:

  • De werkgever moet bij de aanvraag vooraf verklaren geen ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aan te zullen vragen voor zijn werknemers. Dit geldt voor de periode waarover de tegemoetkoming wordt ontvangen.
  • De werkgever verwacht tenminste 20% omzetverlies.
  • De aanvraag geldt voor drie maanden en kan eenmalig verlengd worden met nog eens drie maanden.
  • De regeling is bedoeld voor omzetdalingen vanaf 1 maart 2020.
  • De werkgever betaalt het loon van werknemers voor 100% door wanneer zij de tegemoetkoming ontvangen.

 

Hoe hoog is de tegemoetkoming?
De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de daling van de omzet. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 90% van de loonsom. Een aantal voorbeelden van de relatie tussen de omzetdaling en de tegemoetkoming:

  • 100% omzetdaling = 90% tegemoetkoming in de loonsom.
  • 50% omzetdaling = 45% tegemoetkoming in de loonsom.
  • 25% omzetdaling = 22,5% tegemoetkoming in de loonsom.

 

Om snel te kunnen handelen zal het UWV zal op basis van de aanvraag een voorschot verstrekken van 80% van de verwachte tegemoetkoming. Achteraf zal de werkelijke omzetdaling worden vastgesteld. Uiteindelijk zal bij de definitieve vaststelling van de tegemoetkoming nog een correctie plaatsvinden in het geval de loonsom ook lager is geworden.

Heb je vragen?
Laat je gegevens achter, en we bellen super snel terug.

    Deze website is beschermd door reCAPTCHA en de volgende Google voorwaarden zijn van toepassing: Privacy Policy en Terms of Service.

    Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
    Gratis VSO Controleren?