Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Berekenen transitievergoeding oproepkracht

query_builder Leestijd 5 min

De werknemer heeft wettelijk recht op een ontslagvergoeding bij een ontslag op initiatief van de werkgever, de zogenaamde transitievergoeding. Maar heb je als oproepkracht ook recht op transitievergoeding? En hoe zit het met het berekenen van transitievergoeding voor oproepkracht?

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een brutobedrag dat je van je werkgever ontvangt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kan voor verschillende doelen worden ingezet, hier mag je zelf in kiezen. Het doel van de transitievergoeding is de transitie van werk naar werk te vergemakkelijken. Je kunt met dit geld bijvoorbeeld kiezen voor om- of bijscholing zodat je sneller aan een nieuwe baan komt. De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald en is één derde (1/3) van het bruto maandsalaris per gewerkt jaar.  Hoe gaat het berekenen van transitievergoeding voor oproepkracht? Maar allereerst: wanneer kom je in aanmerking voor een transitievergoeding?

 

  • Als je ontslagen bent (en dus meestal niet als je zelf ontslag hebt genomen)
  • Als je 18 jaar of ouder bent (tenzij je relatief veel hebt gewerkt)
  • Als je de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebt bereikt

 

Berekenen transitievergoeding oproepkracht

Kortom, wanneer je wordt ontslagen heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Ben je direct op zoek naar een handige tool om je transitievergoeding te berekenen? Klik dan hier.

Aan welk bedrag moet je dan denken? Dit hangt af van een aantal dingen. Bij het berekenen van de transitievergoeding voor oproepkracht zijn de volgende factoren van belang:

 

  • De duur van de gewerkte periode bij je werkgever (dus het aantal gewerkte jaren, maanden en dagen)
  • Het bruto maandsalaris (inclusief het vakantiegeld)
  • Een eventuele 13e maand of bonus

 

Er wordt en derde (1/3) van het bruto maandsalaris per jaar (dat je in dienst bent, dus ook de jaren dat je ziek was) gerekend voor de berekening van de transitievergoeding. De maximale hoogte bedraagt nu in 2024 € 94.000, – tenzij je jaarsalaris hoger ligt, dan is de maximale hoogte een bruto jaarsalaris. De maximale hoogte wordt ieder jaar opnieuw geïndexeerd.

 

Komt een oproepkracht in aanmerking voor een transitievergoeding?

Ook een oproepkracht (iemand met een oproepovereenkomst) komt in aanmerking voor een transitievergoeding. Bij werknemers met een oproepovereenkomst wordt voor de berekening van de transitievergoeding niet uitgegaan van het laatst verdiende salaris, maar van het gemiddelde salaris van de afgelopen 12 maanden omdat het salaris per maand verschillend kan zijn.

 

Conclusie berekenen transitievergoeding oproepkracht

Een oproepkracht heeft ook recht op een transitievergoeding en qua berekening is deze geheel hetzelfde als voor iedere andere werknemer, alleen wordt bij de oproepkracht uitgegaan van een gemiddeld bruto salaris van de afgelopen 12 maanden in plaats van het laatst verdiende salaris.

 

Mocht je nog vragen hebben over het berekenen van transitievergoeding voor oproepkracht? Bel ons!
Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?