Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding onderhandelen

query_builder Leestijd 3 min

Benieuwd hoe je transitievergoeding onderhandelen moet aanpakken? Lees hier verder.

Wat is een transitievergoeding?
Wanneer je wordt ontslagen heb je in principe recht op een transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend op basis van de arbeidsduur (dit is het aantal jaren dat je hebt gewerkt bij je laatste werkgever). Een transitievergoeding krijg je als je werkgever je ontslaat of jouw contract niet verlengt. Is een transitievergoeding dan ook automatisch verplicht bij een vaststellingsovereenkomst? En is het mogelijk transitievergoeding te onderhandelen?

Ontslag via een vaststellingsovereenkomst
Een ontslag kan via een aantal manieren plaatsvinden. Eén manier is ontslag via een vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarin de werkgever en de werknemer de afspraken rond het ontslag vastleggen en waarmee de werknemer dus in feite mee instemt. Welke afspraken dit zijn, mogen de werkgever en de werknemer beslissen. Als je samen hebt afgesproken dat je een transitievergoeding zult ontvangen na het ontslag, dan zal dit ook vastgelegd moeten worden in de vaststellingsovereenkomst.

Transitievergoeding onderhandelen
Het betalen van een transitievergoeding is echter niet verplicht bij ontslag middels een vaststellingsovereenkomst. Bij ontslag via de rechter of via het UWV is het betalen van een transitievergoeding wél verplicht. Dat het betalen van een transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst niet verplicht is, maakt niet dat je werkgever je zomaar zonder enige vergoeding kan wegsturen. Een jurist kan jou hierover adviseren of zelfs voor je transitievergoeding onderhandelen indien je niets of te weinig vergoeding meekrijgt. Het is altijd (zonder uitzondering) de moeite waard om een jurist mee te laten denken bij een eventueel ontslag.

Conclusie over transitievergoeding onderhandelen
Het is daarom ook altijd aan te raden om de vaststellingsovereenkomst te laten controleren door een jurist. Zo zorg je ervoor dat je niet onnodig goede regelingen mist. De juridische kosten voor het nakijken worden bijna altijd vergoed door je werkgever. Ook als je daarvan nog niet op de hoogte bent. Ook kan de jurist direct advies geven of transitievergoeding onderhandelen. De jurist kan de onderhandelingen oppakken.

Vragen? Of heb je een advies over je ontslag of vaststellingsovereenkomst nodig? Bel ons gerust.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?