Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding onder de 18 jaar

query_builder Leestijd 4 min

Wanneer heb je recht op transitievergoeding wanneer je werkt en onder de 18 bent? Lees in dit artikel waar je recht op hebt.

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een bruto-bedrag dat je van je werkgever ontvangt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kan voor verschillende doelen worden ingezet, hier mag je zelf in kiezen. Het doel van de transitievergoeding is de transitie van je (oude) werk naar (je nieuwe) werk te vergemakkelijken. Je kunt met dit geld bijvoorbeeld kiezen voor om- of bijscholing zodat je sneller aan een nieuwe baan komt. De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald en beslaat één derde van het bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Als je een (paar) jaar en een paar maanden en dagen werkzaam bent geweest, dan wordt dit dus helemaal naar rato berekend. Maar wat zijn de regels bij transitievergoeding onder de 18 jaar?

Transitievergoeding onder de 18 jaar

Wanneer je als werknemer onder de 18 jaar bent en gemiddeld minder dan 12 uur per week werkt, heb je geen recht op een transitievergoeding bij ontslag. Het kan ook zijn dat je voor je 18e levensjaar ergens een bijbaantje had en inmiddels wat ouder bent maar nog steeds bij diezelfde werkgever werkt. In dat geval tellen (voor de hoogte van de transitievergoeding) alleen de jaren vanaf je 18e levensjaar mee. Tenminste als je gemiddeld niet meer dan 12 uur per week werkte. Kortom, de duur van je arbeidsovereenkomst telt dus niet mee bij de berekening voor de transitievergoeding bij je eigen werkgever en ook niet als er sprake is van opvolgend werkgeverschap.

Waarom tellen de jaren voor je 18e jaar niet mee voor de transitievergoeding?

De reden dat de jaren (of maanden, weken of dagen) voor je 18e levensjaar niet meetellen voor de berekening van de transitievergoeding is dat het meestal gaat om “arbeid van bijkomstige aard” (dus om een bijbaantje). Dat is dan voor de wetgever geen “serieuze werknemer” die een vergoeding nodig heeft om van werk naar werk te komen. Iemand met een bijbaantje is vaak nog leerplichtig, krijgt geld van zijn/haar ouders of van de overheid en is voornamelijk scholier. Maar indien je wel meer dan 12 uur per week werkt, wordt je vaak gekwalificeerd als een “echte” werknemer en dan heb je wel recht op een transitievergoeding onder de 18 jaar. De transitievergoeding wordt dan namelijk naar alle waarschijnlijkheid ook daadwerkelijk ingezet als waarvoor deze is bedoeld. We spreken dan ook vaker over volwaardig werknemers die daadwerkelijk belang hebben bij de transitievergoeding.

Conclusie over transitievergoeding onder de 18 jaar

Iemand onder de 18 jaar heeft in beginsel geen recht op een transitievergoeding, mits hij gemiddeld minder dan 12 uur werkzaam is bij een bedrijf. Indien je meer dan 12 uur werkt, dan wordt je gezien als een volwaardig werknemer en heb je wel recht op transitievergoeding.

Heb je nog vragen of twijfel je ergens over? Bel ons gerust.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?