Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding inkomstenbelasting

query_builder Leestijd 4 min

Vraag je je af of je inkomstenbelasting betaalt over transitievergoeding? Lees hier verder.

Na een ontslag ontvang je een transitievergoeding
Wanneer je wordt ontslagen heb je in principe recht op een transitievergoeding. Soms moet je hierover een groot deel afdragen aan de belastingdienst. Hoe zit dat nu precies? Is transitievergoeding loon en valt dit dus belastingtechnisch onder de noemer inkomen? Hoe zit het met transitievergoeding en inkomstenbelasting?

Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een bruto-bedrag dat je krijgt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kunnen voor verschillende doelen worden ingezet, hier mag je zelf in kiezen. Je kunt ervoor kiezen om het bedrag op je rekening je laten storten. Wanneer je voor deze optie kiest moet je een groot deel belasting afstaan over dit bedrag. Wanneer je ervoor kiest om de transitievergoeding te gebruiken voor een outplacement (of voor om- of bijscholing) dan betaal je geen belasting over de transitievergoeding. Dit verschil komt voort uit het oorspronkelijke doel van de transitievergoeding. Dat doel is om een werknemer te helpen zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen gaan.

Transitievergoeding en inkomstenbelasting
De Belastingdienst ziet de transitievergoeding als (extra) inkomen. Je betaalt daarom inkomstenbelasting over je transitievergoeding en het kan zo zijn dat je – door dit extra inkomen – aan het einde van de rit meer belasting betaalt dan normaal. Immers, het reguliere jaarinkomen en de transitievergoeding worden bij elkaar opgeteld en daar moet vervolgens inkomstenbelasting over betaald worden. Een hoger inkomen dan normaal heeft consequenties voor de inkomstenbelasting die je moet betalen. Als je de transitievergoeding echter (deels) besteedt aan een opleiding of outplacement, betaal je (over dat deel) geen belasting.

Je werkgever houdt de belasting in en maakt de netto transitievergoeding over op je bankrekening. Omdat werkgevers meestal niet weten hoeveel je totale jaarinkomen zal zijn, is de kans groot dat hij het hoge belastingpercentage toepast. De Belastingdienst gaat aan het einde van het jaar beoordelen of je toch nog geld terugkrijgt, omdat er wellicht toch een lager belastingpercentage toegepast had moeten worden. De hoogte van het belastingpercentage hangt af van het totale inkomen in dat jaar, dus je normale (jaar)inkomen plus transitievergoeding. In dit tabel over transitievergoeding en inkomstenbelasting is dat uitgewerkt:

Inkomen in 2024 Belastingpercentage
€ 0 – € 75.518 36,97 %
€ 75.518 en hoger 49,5 %

Conclusie transitievergoeding en inkomstenbelasting
Kortom, als jouw inkomen en de transitievergoeding samen lager zijn dan € 75.518 dan betaal je dus 36,97 % belasting. Over alles boven de € 75.518 betaal je 49,5 % belasting. Indien je transitievergoeding hoog is of in het hoge tarief valt, is het wellicht aan te raden om met een boekhouder te praten wat de mogelijkheden zijn hoe hiermee om te gaan.

Heb je nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?