Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding proeftijd

query_builder Leestijd 4 min

Als je wordt ontslagen heb je meestal recht op een transitievergoeding. Maar heb je ook recht op transitievergoeding in proeftijd?

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een bruto-bedrag dat je van je werkgever ontvangt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kan voor verschillende doelen worden ingezet, hier mag je zelf in kiezen. Het doel van de transitievergoeding is de transitie van werk naar werk te vergemakkelijken. Je kunt met dit geld bijvoorbeeld kiezen voor om- of bijscholing zodat je sneller aan een nieuwe baan komt. De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald en beslaat een derde van het bruto maandsalaris per gewerkt jaar.

Kortom, als je wordt ontslagen heb je meestal recht op een transitievergoeding. Dit is vaak een bedrag van ongeveer 1/3 van je jaarloon. Maar hoe zit dat als je in jouw proeftijd zit? Heb je recht op transitievergoeding in proeftijd?

Proeftijd

Vaak heb je aan het begin van jouw dienstverband bij een werkgever een proeftijd. Deze proeftijd is meestal een periode van één of twee maanden. Dit hangt af van wat voor contract je hebt en wie jouw werkgever is. Tijdens de proeftijd kunnen zowel de werkgever als de werknemer het contract opzeggen zonder dat daar ontslagrechtelijke consequenties aan verbonden zijn. Geen van de partijen hoeft een reden op te geven voor het ontslag (nemen). Het komt wel eens voor dat het toch niet is wat je verwacht had of dat de werkgever vindt dat je toch niet voldoende geschikt bent voor een functie. Dan mag je dus (zonder inachtneming van de opzegtermijn) vertrekken of ontslagen worden.

Recht op transitievergoeding in proeftijd

Wanneer je wordt ontslagen, heb je vaak recht op een transitievergoeding. Dit is een bedrag dat je krijgt om bijvoorbeeld bij- of omscholing van te betalen, zodat je snel ergens anders werk kan vinden. Maar hoe zit het met transitievergoeding in proeftijd? Sinds 1 januari 2020 geldt de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), die zegt dat je vanaf de eerste dag dat je werkzaam bent bij de werkgever recht hebt op een transitievergoeding. Dus ook als je tijdens je proeftijd wordt ontslagen, heb je recht op een transitievergoeding.

Conclusie over transitievergoeding proeftijd

Ook als je maar een of enkele dagen hebt gewerkt, heb je recht op een transitievergoeding. Dat geldt ook voor ontslag tijdens de proeftijd. Wel dien je dan ontslagen te zijn door je werkgever en niet zelf te hebben opgezegd. Overigens kan het dan nooit om een hoog bedrag gaan gezien het korte dienstverband. Je hebt dus zeker recht op transitievergoeding in proeftijd.

Heb je vragen? Bel ons gerust.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?