Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding en vakantiegeld

query_builder Leestijd 5 min

Hoe zit het met de transitievergoeding en vakantiegeld? Lees hier meer over in dit artikel.

Recht op transitievergoeding en vakantiegeld na ontslag
Na een ontslag heb je in principe recht op een transitievergoeding. Uiteraard heb je na je ontslag ook recht op je vakantiegeld dat je naar rato in dat jaar hebt opgebouwd. Dat staat los van je vakantiegeld. Op beide transitievergoeding en vakantiegeld heb je recht.

Wat valt onder de noemer vakantiegeld?
Het vakantiegeld is een term voor de (wettelijk verplichte) toeslag die je als werknemer jaarlijks ontvangt van je werkgever. Dat betekent dat voor elke maand dat je als werknemer in dienst bent er minimaal 8% over het verdiende loon per maand apart wordt gehouden door je werkgever. Dit bedrag komt uiteindelijk jaarlijks bij de werknemer terecht, meestal in mei of juni. Daarna begint het nieuwe jaar te lopen ten aanzien van de opbouw van het vakantiegeld. In welke maand wordt het vakantiegeld jaarlijks uitgekeerd? Dit ligt aan de afspraken die zijn gemaakt in de arbeidsovereenkomst of in de cao (collectieve arbeidsovereenkomst). Het vakantiegeld moet meegenomen worden bij de berekening van de hoogte van de transitievergoeding, omdat vakantiegeld ook inkomen is. De hoogte van de transitievergoeding hangt immers af van het jaarlijkse inkomen. Bij transitievergoeding wordt vakantiegeld dus berekend.

Voorbeeld afrekening vakantiegeld
Stel dat een werknemer jaarlijks in mei het vakantiegeld uitgekeerd krijgt. Het brutoloon van deze werknemer bedraagt € 2.000,- per maand en het vakantiegeld dat apart wordt gehouden is 8% per maand. De werknemer wordt ontslagen en per 1 januari zal het dienstverband beëindigen. De rekensom is dan als volgt: van juni tot en met december wordt er vakantiegeld apart gehouden, dus zal er over 7 maanden vakantiegeld worden uitgekeerd bij de eindafrekening. Hoe zit het dan met transitievergoeding en dit vakantiegeld?

Uitbetaling van het vakantiegeld vindt plaats bij de eindafrekening
De uiteindelijke eindafrekening van de transitievergoeding en vakantiegeld wordt voldaan bij het einde van het dienstverband. Over de uitbetaling van het vakantiegeld kunnen eventueel nog aanvullende afspraken worden gemaakt tussen werkgever en werknemer.

Berekening van de transitievergoeding is inclusief vakantiegeld
Voor de berekening van de hoogte van de transitievergoeding dient rekening te worden gehouden met 8% (of meer indien dat contractueel is overeengekomen). Dus indien de hoogte van de transitievergoeding berekend wordt, dan is het van belang om niet alleen het bruto maandsalaris (en eventuele bonussen) in de berekening mee te nemen, maar ook de 8% vakantiegeld omdat dit simpelweg inkomen is. Kortom, wanneer iemand € 2.000,- verdient per maand, dan moet daar nog 8% bovenop geteld worden en daarna kan de formule losgelaten worden ten aanzien van de transitievergoeding.

Conclusie over transitievergoeding en vakantiegeld
Kortom, de rekensom van de transitievergoeding is: 1/3 maandsalaris inclusief het vakantiegeld x het aantal jaren dat je als werknemer werkzaam bent geweest. Oftewel het bruto maandsalaris x 1,08. Meestal is het zo dat de werkgever dit al netjes heeft verwerkt in de loonstrook maar het loont de moeite dit altijd na te gaan.

Indien je nog vragen hebt over dit onderwerp, twijfel dan niet om contact met ons op te nemen.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?