Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding bruto naar netto berekenen

query_builder Leestijd 5 min

Vraag je je af hoe je de transitievergoeding bruto naar netto berekend? Lees dan verder.

Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een brutobedrag dat je van je werkgever ontvangt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kan voor verschillende doelen worden ingezet, hier mag je zelf in kiezen. Het doel van de transitievergoeding is de transitie van werk naar werk te vergemakkelijken. Je kunt met dit geld bijvoorbeeld kiezen voor om- of bijscholing zodat je sneller aan een nieuwe baan komt. De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald en beslaat een derde van het bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Vraag je je af hoe je transitievergoeding bruto naar netto te berekenen? Met deze handige tool bereken je zo je transitievergoeding. Klik hier voor de tool.

Transitievergoeding bruto naar netto berekenen
Als je werkgever het heeft over je transitievergoeding, dan heeft hij het altijd over een brutobedrag waarover hij nog belasting moet inhouden bij de uitkering. Na aftrek van de belasting houd je nog een nettobedrag over. Het nettobedrag is dus het bedrag dat je op je bankrekening gestort krijgt. Dat kan verwarrend zijn. In principe is een transitievergoeding gewoon inkomen, omdat je dit van je werkgever ontvangt en hierover loonheffing moet worden betaald. Je werkgever houdt deze loonheffing alvast voor je in bij de uitbetaling. Je ontvangt dus een nettobedrag van je werkgever. Wil je transitievergoeding bruto naar netto berekenen? Klik hier voor de tool!

Transitievergoeding is inkomen
Nadat transitievergoeding bruto naar netto berekenend is, ontvang je de transitievergoeding van jouw voormalig werkgever. Wanneer je deze hebt laten uitbetalen op jouw bankrekening, wordt dit geld meegeteld als inkomen (box 1). Bij de belastingaangifte kan het daarom zo zijn, dat je ineens een veel hoger inkomen hebt dan normaal. Dit kan erin resulteren dat je automatisch in een hogere belastingschaal terecht komt en dus automatisch meer belasting moet betalen dan gebruikelijk dat jaar. Je werkgever houdt bij de uitkering van de transitievergoeding (net zoals bij de uitbetaling van je salaris) al belasting in. Het kan zo zijn dat er wellicht te veel belasting is ingehouden door je werkgever, maar dan krijg je aan het einde van het jaar geld van de Belastingdienst terug.

Middelingsregeling
Daarnaast kun je bij de aangifte inkomstenbelasting misschien gebruik maken van de middelingsregeling. Hier kun je gebruik van maken wanneer je inkomen sterk gewisseld heeft. Bij gebruik van deze regeling kijkt de Belastingdienst naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Het kan zijn dat je door deze regeling in een lagere belastingschijf uitkomt en dus geld terugkrijgt van de Belastingdienst.

Bij ontvangst van een transitievergoeding kan deze regeling een uitkomst bieden, misschien kom jij net in een lagere belastingschaal terecht met het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar, inclusief de transitievergoeding. Je hoeft dan dus minder belasting te betalen, dit maakt dat je meer geld overhoudt.

Let op! Vanaf 1 januari 2023 vervalt de middelingsregeling. Het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden is 2022-2024.

Conclusie transitievergoeding bruto naar netto berekenen
Kortom, de transitievergoeding is een brutobedrag waar nog belasting over moet worden betaald. Na aftrek van alle belastingen spreken we over het nettobedrag. Het valt belastingtechnisch onder je inkomen. Je werkgever en de Belastingdienst regelen in feite waar welk deel van de belasting naar toe gaat. Je hoeft hier vrij weinig zelf voor te doen.

Heb je nog vragen? Laat het ons dan weten. We helpen je graag!

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?