Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding bij zelf ontslag nemen

query_builder Leestijd 5 min

Wil je weten of je recht hebt op transitievergoeding als je zelf ontslag neemt? Lees hierover in dit artikel.

Geen recht op transitievergoeding bij zelf ontslag nemen
In principe heb je geen recht op een transitievergoeding bij zelf ontslag nemen, tenzij je ontslag neemt omdat je werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld (of na gelaten). Er is niet zomaar sprake van ernstige verwijtbaarheid, immers dit gaat verder dan gewone verwijtbaarheid. De werkgever moet dus wel iets zeer ernstigs hebben gedaan. Dan is er wel recht op transitievergoeding bij zelf ontslag nemen. Enkele voorbeelden wanneer er sprake zou kunnen zijn van ernstige verwijtbaarheid aan de kant van de werkgever:

  • De arbeidsverhouding is verstoord geraakt als gevolg van seksueel getint of overschrijdend gedrag van de werkgever waardoor de arbeidsrelatie volledig verstoord raakt.
  • De werkgever discrimineert.
  • De werkgever komt zijn verplichtingen in het kader van een re-integratie van een zieke werknemer niet na.
  • De werkgever voert een valse grond aan voor ontslag.
  • De werkgever heeft opgezegd in strijd met een opzegverbod.


Naar de rechter
Bovenstaande lijst is niet volledig, dit zijn slechts voorbeelden. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat de werkgever niet uit zichzelf een transitievergoeding zal toekennen in deze gevallen, er zal naar de rechter moeten worden gestapt. Hoewel het in bovenstaande voorbeelden meestal wel duidelijk is dat de werkgever zich ernstig misdragen heeft, is dit niet per se noodzakelijk om een rechter te doen besluiten een transitievergoeding bij zelf ontslag nemen aan de werknemer toe te kennen.

In principe alleen een transitievergoeding bij ontslag door je werkgever
Je hebt dus in feite alleen recht op een transitievergoeding wanneer je wordt ontslagen, wanneer je contract niet wordt verlengd of wanneer je ontslag te wijten is aan ernstig verwijtbaar handelen van je werkgever. Je mag dan niet zelf verwijtbaar werkloos zijn geworden. Dat houdt in dat als je ontslagen wordt omdat je iets ergs hebt gedaan (zoals het stelen van je baas) je geen recht hebt op een transitievergoeding.

Transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst
Wanneer je akkoord gaat met een ontslag (bijvoorbeeld via een vaststellingsovereenkomst) dan noemen we dat een ontslag met wederzijds goedvinden. Bij een dergelijk ontslag kun je wel onderhandelen over een beëindigingsvergoeding en kun je een transitievergoeding bedingen. Werkgevers geven deze in veel gevallen dan alsnog mee. Dat ligt aan je situatie en je onderhandelingspositie. Zo is het dan wel mogelijk een transitievergoeding bij zelf ontslag nemen te verkrijgen.

Wij adviseren wel om eerst juridisch advies in te winnen voordat je ontslag neemt of akkoord gaat met je ontslag, omdat hier veel haken en ogen aan zitten. Daarnaast kan het ook negatieve gevolgen hebben voor je toekomst en een eventuele uitkering.

Conclusie over transitievergoeding bij zelf ontslag nemen
Je hebt alleen recht op een transitievergoeding wanneer je ontslagen wordt. Je heb geen recht op transitievergoeding bij zelf ontslag nemen, tenzij de werkgever zich ernstig verwijtbaar gedragen heeft. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden zou je een transitievergoeding (of meer) eruit kunnen onderhandelen, maar je doet er dan verstandig aan om een jurist in de arm te nemen om dit voor je te doen.

Vragen? Neem gerust contact met ons op.
Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?