Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding tijdelijk contract

query_builder Leestijd 4 min

Als je wordt ontslagen heb je meestal recht op een transitievergoeding. Maar hoe is de transitievergoeding bij tijdelijk contract?

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een brutobedrag dat je van je werkgever ontvangt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kan voor verschillende doelen worden ingezet, hier mag je zelf in kiezen. Het doel van de transitievergoeding is de transitie van werk naar werk te vergemakkelijken. Je kunt met dit geld bijvoorbeeld kiezen voor om- of bijscholing zodat je sneller aan een nieuwe baan komt. De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald en is een derde van het bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Wanneer kom je in aanmerking voor een transitievergoeding? En transitievergoeding bij tijdelijk contract?

 

  • Als je 18 jaar of ouder bent (tenzij je relatief veel hebt gewerkt).
  • Als je de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebt bereikt.


Je mag dus ook niet zelf
ontslag hebben genomen, tenzij je werkgever dingen heeft gedaan die niet door de beugel kunnen en je daarom bent weggegaan. En hoe zit het met transitievergoeding bij tijdelijk contract?

Berekenen transitievergoeding tijdelijk contract

Als je wordt ontslagen, dan heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Ben je direct op zoek naar een handige website om je transitievergoeding te berekenen? Klik dan hier.

Aan welk bedrag moet je dan denken? Er wordt een derde (1/3) van het bruto maandsalaris per jaar (dat je in dienst bent, dus ook de jaren dat je ziek was) gerekend voor de berekening van de transitievergoeding. De maximale hoogte bedraagt nu in 2024 € 94.000, – tenzij je jaarsalaris hoger ligt, dan is de maximale hoogte een bruto jaarsalaris.

De maximale hoogte wordt ieder jaar opnieuw geïndexeerd. Bij je bruto maandsalaris mag je (voor de berekening van de transitievergoeding) je vakantiegeld, bonussen en een eindejaarsuitkering (naar rato per maand) optellen voor de berekening. 

Contract loopt af en wordt niet verlengd

Indien je tijdelijke contract afloopt en niet wordt verlengd door je werkgever, dan dient je werkgever dit een maand van te voren aan te zeggen. Je hebt dan gewoon recht op je transitievergoeding bij tijdelijk contract.

 

Conclusie

Bij een ontslag heb je meestal altijd recht op een transitievergoeding. Indien je contact niet verlengd wordt, is er in principe geen sprake van een echt ontslag maar slechts van het niet verlengen van het contract. Ook in dat geval heb je recht op een transitievergoeding bij tijdelijk contract.

Heb je
vragen? Bel ons gerust.
Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?