Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding bij aflopen contract

query_builder Leestijd 3 min

Wil je weten of je recht hebt op een transitievergoeding bij het aflopen van een contract? En of dit verschilt bij ontslag, het niet verlengen van je contract of een ontslag door conflict? Lees hier verder over in dit artikel.

Wat is een transitievergoeding?
Een transitievergoeding is een vergoeding waar je recht op hebt als je wordt ontslagen of wanneer je contract niet wordt verlengd, en afloopt. Dit betekent dus ook dat je recht hebt op transitievergoeding bij aflopen contract. De hoogte ervan staat wettelijk vast. Dit is (kortweg) een derde van je bruto maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Vanaf de eerst dag van je dienstverband bouw je al transitievergoeding op, dus de berekening is naar rato. In principe heb je geen recht op een transitievergoeding wanneer je zelf ontslag neemt, tenzij je ontslag neemt omdat je werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld (of na gelaten). Er is niet zomaar sprake van ernstige verwijtbaarheid. Een voorbeeld van ernstige verwijtbaarheid is wanneer de werkgever seksueel overschrijdend gedrag heeft vertoond. Transitievergoeding bij aflopen contract staat hier los van.

Alleen recht op transitievergoeding bij aflopen contract of na ontslag
Je hebt dus in feite alleen recht op een transitievergoeding wanneer je wordt ontslagen of wanneer je contract niet door je werkgever wordt verlengd, en dus transitievergoeding bij aflopen contract. Of wanneer je ontslag te wijten is aan ernstig verwijtbaar handelen van je werkgever. Per 1 januari 2021 is het zo geregeld dat vanaf dag één dat je werkzaam bent bij je werkgever, je recht hebt op een transitievergoeding. Alle contracten, tijdelijk of in vast dienstverband, moeten dan worden meegenomen in de berekening van de hoogte van de transitievergoeding. Alleen contracten die 6 maanden of langer zijn onderbroken worden niet meegeteld bij de berekening van de vergoeding.

Vragen bij transitievergoeding bij aflopen contract? Neem gerust contact op en Wessel Juristen helpt daar waar nodig is.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?