Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding berekenen overheid

query_builder Leestijd 4 min

Heb je als ambtenaar recht op transitievergoeding? Lees hier meer over transitievergoeding berekenen voor ambtenaren.

Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding is een ontslagvergoeding. Dit is een bedrag dat je ontvangt nadat je bent ontslagen door je werkgever. Het gaat om een wettelijke vergoeding en is altijd bruto bedrag dat netto uitgekeerd wordt. Je mag niet verwijtbaar werkloos zijn geworden in de zin dat je ontslagen bent op staande voet bijvoorbeeld. De transitievergoeding kan voor verschillende dingen worden gebruikt, hier mag je zelf in kiezen. Het doel van de transitievergoeding is de transitie van werk naar werk te vergemakkelijken. Je kunt met dit geld bijvoorbeeld kiezen voor om- of bijscholing zodat je sneller aan een nieuwe baan komt. Je mag de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebben bereikt of jonger dan 18 jaar zijn (in principe). Ook mag je dus niet zelf ontslag hebben genomen (in de meeste gevallen). Tenzij de werkgever zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen. Maar hoe bereken je de  transitievergoeding voor overheid ambtenaren?

Transitievergoeding berekenen overheid
Wanneer je wordt ontslagen heb je dus veelal recht op een ontslagvergoeding, ook wel de transitievergoeding genoemd. Ben je direct op zoek naar een handige website om je transitievergoeding te berekenen? En hoe transitievergoeding berekenen voor overheid? Klik dan hier.

Over welk bedrag hebben we het dan? Dit hangt af van het aantal dienstjaren dat je bij je werkgever hebt doorgebracht (jaren van ziekte tellen mee) maar ook van het bruto maandsalaris (inclusief vakantiegeld, bonussen of eindejaarsuitkering).

Er wordt een derde (1/3) van het bruto maandsalaris per jaar (dat je in dienst bent, dus ook de jaren dat je ziek was bouw je transitievergoeding op) gerekend voor de berekening van de transitievergoeding. De maximale hoogte bedraagt nu in 2024 € 94.000, – tenzij je jaarsalaris hoger ligt, dan is de maximale hoogte een bruto jaarsalaris. De maximale hoogte wordt ieder jaar opnieuw geïndexeerd.

Komt een ambtenaar in aanmerking voor een transitievergoeding?
Omdat in 2020 de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren is ingegaan, valt een groot deel van de ambtenaren onder het reguliere arbeidsrecht. Binnen het arbeidsrecht heeft een werknemer recht op een transitievergoeding en de ambtenaar (sinds 2020) dus ook. En hoe de transitievergoeding berekenen voor overheid? Deze transitievergoeding wordt op dezelfde manier berekend als voor de “normale” werknemers. 

Conclusie over transitievergoeding berekenen overheid
Een ambtenaar heeft in principe ook recht op een transitievergoeding en qua berekening is deze geheel hetzelfde als voor iedere andere werknemer. Je kunt de hoogte van de transitievergoeding gemakkelijk (bij benadering) zelf berekenen door 1/3 van je bruto maandsalaris x het aantal dienstjaren te berekenen. Op onze website staat ook een handige tool voor het berekenen van de exacte hoogte van je transitievergoeding.

Mocht je nog vragen hebben over de transitievergoeding berekenen voor overheid, bel ons!

 

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?