Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding berekenen 2024

query_builder Leestijd 5 min

Wil je de hoogte van je transitievergoeding berekenen? Ben je direct op zoek naar een handige tool om je transitievergoeding te berekenen? Klik dan hier.

Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een brutobedrag dat je van je werkgever ontvangt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kan voor verschillende doelen worden ingezet, hier mag je zelf in kiezen. Het doel van de transitievergoeding is de transitie van werk naar werk te vergemakkelijken. Je kunt met dit geld bijvoorbeeld kiezen voor om- of bijscholing zodat je sneller aan een nieuwe baan komt. De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald en is een derde van het bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Dus hoe kan je de hoogte van jouw transitievergoeding berekenen? Allereerst: wanneer kom je in aanmerking voor een transitievergoeding?

  • Als je ontslagen bent (en dus meestal niet als je zelf ontslag hebt genomen)
  • Als je 18 jaar of ouder bent (tenzij je relatief veel hebt gewerkt)
  • Als je de pensioengerechtigde leeftijd nog niet hebt bereikt


Hoogte
transitievergoeding berekenen
Kortom, wanneer je wordt ontslagen heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Aan welk bedrag moet je dan denken? Dit hangt af van een aantal dingen. Bij het berekenen van de transitievergoeding zijn de volgende factoren van belang:

  • De duur van de gewerkte periode bij je werkgever (dus het aantal gewerkte jaren, maanden en dagen)
  • Het bruto maandsalaris (inclusief het vakantiegeld)
  • Een eventuele 13e maand of bonus

Er wordt een derde (1/3) van het bruto maandsalaris per jaar (dat je in dienst bent, dus ook de
jaren dat je ziek was) gerekend voor de berekening van de transitievergoeding. De maximale hoogte bedraagt nu in 2024 € 94.000, – tenzij je jaarsalaris hoger ligt, dan is de maximale hoogte een bruto jaarsalaris. De maximale hoogte wordt ieder jaar opnieuw geïndexeerd. 


Voorbeeld hoogte transitievergoeding berekenen
Hoe kan je de hoogte transitievergoeding berekenen? Je hebt twee jaar gewerkt voor de werkgever en je verdiende € 1.800,00 per maand. Dan bereken je eerst wat 1/3 is van € 1.800,00. Dat is € 600,00. Je hebt twee jaar voor deze werkgever gewerkt dus dit getal doe je keer 2. € 600 x 2= € 1.200,00. De hoogte van de transitievergoeding komt dan uit op een bedrag van € 1.200,00. Dit is een bruto-bedrag. 

Het is wel belangrijk bij ziekte of arbeidsongeschiktheid dat je na je ontslag zelf en zo snel mogelijk (uiteraard schriftelijk of per mail) om je transitievergoeding vraagt. Je hebt hier gewoon recht op, maar anders kan dit recht vervallen.


Conclusie
Dus hoe de hoogte transitievergoeding berekenen? Je kunt de hoogte van de transitievergoeding gemakkelijk (bij benadering) zelf uitrekenen door 1/3 van je bruto maandsalaris x het aantal dienstjaren te berekenen. Op onze website staat ook een handige tool voor het berekenen van de exacte hoogte van je transitievergoeding.

Mocht je nog vragen hebben over de hoogte transitievergoeding berekenen, bel ons!

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?