Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding belastingaangifte

query_builder Leestijd 4 min

Ben je benieuwd hoe het zit met transitievergoeding bij belastingaangifte? Lees hier verder.

Transitievergoeding bij belastingaangifte?
Als je als werknemer een transitievergoeding ontvangt, hoe verwerk je dit dan correct in je belastingaangifte? In principe is een transitievergoeding bij belastingaangifte gewoon inkomen, omdat je dit van je werkgever ontvangt en hierover loonheffing moet worden betaald. Je werkgever houdt deze loonheffing alvast voor je in bij de uitbetaling. Je ontvangt dus een nettobedrag van je werkgever.

Transitievergoeding is inkomen
Als je een transitievergoeding hebt ontvangen van jouw voormalig werkgever en je deze hebt laten uitbetalen op jouw bankrekening, wordt dit geld meegeteld als inkomen (box 1). Bij de toevoeging van transitievergoeding bij belastingaangifte kan het daarom zo zijn, dat je ineens een veel hoger inkomen hebt dan normaal. Dit kan erin resulteren dat je automatisch in een hogere belastingschaal terecht komt en dus automatisch meer belasting moet betalen dan gebruikelijk dat jaar. Je werkgever houdt bij de uitkering van de transitievergoeding (net zoals bij de uitbetaling van je salaris) al belasting in. Het kan zo zijn dat er wellicht te veel belasting is ingehouden door je werkgever, maar dan krijg je aan het einde van het jaar geld van de Belastingdienst terug.

Middelingsregeling
Daarnaast kun je bij de aangifte inkomstenbelasting misschien gebruik maken van de middelingsregeling. Hier kun je gebruik van maken wanneer je inkomen sterk gewisseld heeft. Bij gebruik van deze regeling kijkt de Belastingdienst naar het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar. Het kan zijn dat je door deze regeling in een lagere belastingschijf uitkomt en dus geld terugkrijgt van de Belastingdienst.

Bij ontvangst van een transitievergoeding kan deze regeling een uitkomst bieden, misschien kom jij net in een lagere belastingschaal terecht met het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar, inclusief de transitievergoeding. Na belastingaangifte met transitievergoeding hoef je dan dus minder belasting te betalen, dit maakt dat je meer geld overhoudt.

Let op! Vanaf 1 januari 2023 komt de middelingsregeling te vervallen. Het laatste tijdvak waarover kan worden gemiddeld is 2022-2024.

Conclusie over transitievergoeding en belastingaangifte
Kortom, transitievergoeding valt belastingtechnisch onder je inkomen. Je werkgever en de Belastingdienst regelen in feite waar welk deel van de belasting naar toe gaat. Je hoeft hier vrij weinig zelf voor te doen. Het is natuurlijk wel fijn als je weet hoe het in zijn werk gaat zodat je weet waar je aan toe bent bij belastingaangifte met transitievergoeding.

Heb je nog vragen? Laat het ons dan weten. We helpen je graag.
Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?