Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Maximale transitievergoeding berekenen en krijgen

query_builder Leestijd 3 min

Benieuwd wat de maximale transitievergoeding is? Lees dan dit artikel.

Wat is de maximale transitievergoeding?
De hoogte van de transitievergoeding die de werkgever betaalt bij ontslag wordt (even voor het gemak) bepaald op basis van twee onderdelen: het bruto maandsalaris (inclusief vakantiegeld, dus het bruto maandsalaris X 1.08 is dan het hele bedrag) en de duur van het dienstverband. Vanaf 1 januari 2020 heeft de werknemer vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst recht op een transitievergoeding bij ontslag. De berekening van de transitievergoeding gaat als volgt:

  • De werkgever krijgt 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf de eerste werkdag;
  • De transitievergoeding over het resterende deel van de arbeidsovereenkomst wordt berekend volgens de formule: (bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst/ bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris /12)


De maximale transitievergoeding bedraagt in 2024 € 94.000 bruto. Dat betekent dat je werkgever
niet meer hoeft uit te keren dan dat maximumbedrag, tenzij je jaarlijkse salaris hoger is. Als het jaarsalaris hoger is dan € 94.000, bedraagt de transitievergoeding maximaal één bruto jaarsalaris. Het maximumbedrag wordt jaarlijks aangepast aan de ontwikkeling van de contractlonen. Opgemerkt moet worden dat als je een ontslag met wederzijds goedvinden aangaat, je prima meer mag vragen van je werkgever (indien je jurist dit adviseert) omdat je in een vaststellingsovereenkomst mag afwijken van de wettelijke transitievergoeding. Het is dus slechts een wettelijk maximale transitievergoeding waarvan je (als je dat samen afspreekt) mag afwijken. Uiteraard zullen de meeste werknemers niet snel boven of op dit bedrag uitkomen.

Let op, voor het gemak hebben we hier gerekend met het bruto maandsalaris, maar indien je recht hebt op: bonussen, provisie en/of eindejaarsuitkeringen dan tellen deze ook mee bij de berekening van de hoogte van het bruto maandsalaris. Dit is van belang omdat je bruto maandsalaris dan hoger wordt en daarmee ook je transitievergoeding.

Heb je nog vragen over de maximale transitievergoeding of twijfel je ergens over? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

 

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?