Kantonrechter en hoger beroep
query_builder Leestijd 3 min
In Nederland worden verschillende soorten zaken door verschillende soorten rechters behandeld. Voor arbeidsconflicten kun je terecht bij de kantonrechter.
Kantonrechter
De kantonrechter is een rechter binnen de ‘sector kanton’ van de rechtbank en is verantwoordelijk voor verschillende zaken binnen het civiele recht. In de wet is geregeld welke zaken daar precies onder vallen. Dit zijn bijvoorbeeld zaken over geldvorderingen tot € 25.000, huurovereenkomsten,consumentenkoopovereenkomsten en consumentenkrediet. Ook alle zaken over individuele arbeidsovereenkomsten en cao’s (collectieve arbeidsovereenkomsten) moeten door de kantonrechter behandeld worden.
Welke rechtbank?
Bij welke rechtbank de zaak dient, hangt af van de woonplaats van de partij waar de zaak tegen begonnen is (de gedaagde). De regel is: ‘wie eist, die reist’. Wil jij bijvoorbeeld een schadevergoeding eisen van iemand die in Rijswijk woont, dan zal jij (of jouw jurist) deze eis moeten indienen bij de rechtbank waar Rijswijk onder valt. In dit voorbeeld zou dat de rechtbank Den Haag zijn. Is de tegenpartij een bedrijf, dan wordt gekeken naar de plaats waar het bedrijf statutair gevestigd is.
Bij een arbeidsrechtelijk geschil is ook de rechtbank in de plaats waar de arbeid wordt verricht bevoegd. Dit betekent dat de rechtbank waarbinnen jouw fysieke werkplaats valt, ook bevoegd is om de zaak te behandelen. Dat kan handig zijn wanneer jij voor een bedrijf werkt met meerdere vestigingen.
Procesvertegenwoordiging kantonrechter
Bij de kantonrechter is procesvertegenwoordiging niet verplicht. Met andere woorden: je hoeft niet door een advocaat vertegenwoordigd te worden. Het is wel verstandig om juridisch advies in te winnen wanneer je een zaak tegen iemand wilt beginnen (of iemand een zaak tegen jou is begonnen). Dit kan bij een advocaten- of juridisch advieskantoor.
Wanneer in hoger beroep?
Als de vordering van de zaak bij de kantonrechter minder dan € 1.750 is, staat er geen hoger beroep open. Bij alle andere zaken, dus ook een arbeidsrechtelijk geschil, kunt je in hoger beroep wanneer je het niet eens bent met de uitspraak van de kantonrechter. De zaak wordt dan nogmaals behandeld door een andere, ‘hogere’ rechter, (het gerechtshof), die de feiten van de zaak en het oordeel van de kantonrechter opnieuw bekijkt. Dat kan leiden tot een andere uitspraak. Beide partijen kunnen in hoger beroep wanneer ze het niet eens zijn met de uitspraak van de kantonrechter. Hoger beroep instellen doe je door jouw jurist een dagvaarding in hoger beroep naar de tegenpartij te laten sturen.
Procesvertegenwoordiging hoger beroep
In hoger beroep geldt wel verplichte procesvertegenwoordiging. Dit betekent dat je een jurist of advocaat moet inzetten om je te vertegenwoordiging in de rechtszaal.
Heb je vragen over de kantonrechter of hoger beroep? Neem dan gerust contact met ons op via 071 888 5905 of stuur een e-mail naar info@wesseljuristen.nl.