Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Is transitievergoeding verplicht bij vaststellingsovereenkomst?

query_builder Leestijd 3 min

Vraag je je af: is transitievergoeding verplicht bij vaststellingsovereenkomst? Lees hierover meer in dit artikel.

Wat is een transitievergoeding en is transitievergoeding verplicht bij vaststellingsovereenkomst?

Wanneer je wordt ontslagen heb je in principe recht op een transitievergoeding. De hoogte van de transitievergoeding wordt berekend op basis van de arbeidsduur (dit is het aantal jaren dat je hebt gewerkt bij je laatste werkgever). Een transitievergoeding krijg je als je werkgever je ontslaat of jouw contract niet verlengt. Maar, is transitievergoeding verplicht bij vaststellingsovereenkomst?

Ontslag via een vaststellingsovereenkomst

Een ontslag kan via een aantal manieren plaatsvinden. Eén manier is ontslag via een vaststellingsovereenkomst. Dit is een overeenkomst waarin de werkgever en de werknemer de afspraken rond het ontslag vastleggen en waarmee de werknemer dus in feite mee instemt. Welke afspraken dit zijn, mogen de werkgever en de werknemer beslissen. Als je samen hebt afgesproken dat je een transitievergoeding zult ontvangen na het ontslag, dan zal dit ook vastgelegd moeten worden in de vaststellingsovereenkomst.

Is transitievergoeding verplicht bij vaststellingsovereenkomst?

Het betalen van een transitievergoeding is echter niet verplicht bij ontslag middels een vaststellingsovereenkomst. Bij ontslag via de rechter of via het UWV is het betalen van een transitievergoeding wél verplicht. Dat het betalen van een transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst niet verplicht is, maakt niet dat je werkgever je zomaar zonder enige vergoeding kan wegsturen. Een jurist kan jou hierover adviseren of zelfs voor je onderhandelen indien je niets of te weinig vergoeding meekrijgt. Het is altijd (zonder uitzondering) de moeite waard om een jurist mee te laten denken bij een eventueel ontslag.

Conclusie

Het is daarom ook altijd aan te raden om de vaststellingsovereenkomst te laten controleren door een jurist of advocaat. Zo zorg je ervoor dat je niet onnodig goede regelingen mist. De juridische kosten voor het nakijken worden bijna altijd vergoed door je werkgever. Ook als je daarvan nog niet op de hoogte bent.

Vragen? Of heb je een advies over je ontslag of vaststellingsovereenkomst nodig? Bel ons gerust.