Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Hoeveel belasting betaal je over transitievergoeding?

query_builder Leestijd 5 min

Heb jij ook de vraag: hoeveel belasting betaal je over transitievergoeding? Lees dan hier verder.

Na een ontslag ontvang je een transitievergoeding
Wanneer je wordt ontslagen heb je in principe recht op een transitievergoeding. Soms moet je hierover een groot deel afdragen aan de belastingdienst. Hoeveel belasting betaal je over transitievergoeding en in welke boxen valt dit? Welke belastingpercentages zijn van toepassing?

Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding is een bruto-bedrag dat je krijgt wanneer je wordt ontslagen. Je mag niet zelf ontslag hebben genomen, dan kom je (in principe) niet in aanmerking voor een transitievergoeding. Wanneer je het netto bedrag op je rekening laat storten (en er dus niet voor kiest om dit bedrag voor scholing in te zetten) is het gevolg dat je een groot deel aan de belasting moet afstaan over dit bedrag. Wanneer je ervoor kiest om de transitievergoeding te gebruiken voor een outplacement (of voor om- of bijscholing) dan betaal je geen belasting over de transitievergoeding. Dit verschil komt voort uit het oorspronkelijke doel van de transitievergoeding. Dat doel is om een werknemer te helpen zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen gaan. 

Transitievergoeding is inkomen
De Belastingdienst ziet de transitievergoeding als (extra) inkomen. Je betaalt daarom inkomstenbelasting over je transitievergoeding en het kan zo zijn dat je – door dit extra inkomen – aan het einde van de rit meer belasting betaalt dan normaal. Immers, het reguliere jaarinkomen en de transitievergoeding worden bij elkaar opgeteld en daar moet vervolgens inkomstenbelasting over betaald worden. Een hoger inkomen dan normaal heeft consequenties voor de inkomstenbelasting die je moet betalen. Als je de transitievergoeding echter (deels) besteedt aan een opleiding of outplacement, betaal je (over dat deel) geen belasting.

Hoeveel belasting betaal je over transitievergoeding?
Je werkgever houdt de belasting in en maakt de netto transitievergoeding over op je bankrekening. Omdat werkgevers meestal niet weten hoeveel je totale jaarinkomen zal zijn, is de kans groot dat hij het hoge belastingpercentage toepast. De Belastingdienst gaat aan het einde van het jaar beoordelen of je toch nog geld terugkrijgt omdat er wellicht toch een lager belastingpercentage toegepast had moeten worden. Maar hoeveel belasting betaal je over transitievergoeding? De hoogte van het belastingpercentage hangt af van het totale inkomen in dat jaar, dus je normale (jaar)inkomen plus transitievergoeding. In de tabel hieronder is dit uitgewerkt.

Inkomen in 2024 Belastingpercentage
€ 0 – € 75.518 36,97 %
75.518 en hoger 49,5 %

Conclusie: hoeveel belasting betaal je over transitievergoeding?
Kortom, als jouw inkomen en de transitievergoeding samen lager zijn dan 75.518 dan betaal je dus 36,97 % belasting. Over alles boven de € 75.518 betaal je 49,5 % belasting. Indien je transitievergoeding hoog is of in het hoge tarief valt, is het wellicht aan te raden om met een boekhouder te praten wat de mogelijkheden zijn hoe hiermee om te gaan.

Heb je nog vragen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?