Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

De transitievergoeding wat is dat?

query_builder Leestijd 4 min

De transitievergoeding, wat is dat? Lees dit artikel voor alle informatie die je nodig hebt.

De transitievergoeding, wat is dat?

Bij ontslag heb je als werknemer in de meeste gevallen recht op een financiële vergoeding van de werkgever. Dit wordt de transitievergoeding genoemd. Het initiatief om het dienstverband te beëindigen moet dan wel bij de werkgever liggen en dus niet bij de werknemer zelf.

 

Berekening hoogte transitievergoeding vanaf eerste werkdag

Vanaf de eerste dag van de arbeidsovereenkomst heb je als werknemer recht op een transitievergoeding bij ontslag, dus ook als je in de proeftijd wordt ontslagen. De transitievergoeding is per 1 januari 2024 maximaal €94.000,- bruto. Echter, mocht het zo zijn dat je jaarsalaris hoger is dan dit bedrag, dan is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris. De grens van de maximale transitievergoeding wordt dan in het voordeel van de werknemer verhoogd.

 

Berekening hoogte transitievergoeding

De hoogte van de transitievergoeding wordt als volgt berekend:

 

  • Je krijgt 1/3 maandsalaris per heel dienstjaar vanaf je eerste werkdag;
  • De transitievergoeding over het resterende deel arbeidsovereenkomst wordt berekend volgens de formule: (brutosalaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst: maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris: 12).

 

Een voorbeeld ten behoeve van de transitievergoeding: de arbeidsovereenkomst tussen werknemer en werkgever duurde 12 jaar en 10 dagen. Het bruto maandsalaris tijdens dit contract was €4.000,-, het bruto uurloon bedroeg €25,- en de werknemer werkte 8 uur per dag.

 

  • Eerst moet de vergoeding berekend worden over het aantal volledig gewerkte jaren: 12 jaar x (1/3 van €4.000,-) = €16.000,-.
  • Over de laatste 10 dagen moet de vergoeding nog berekend worden. Werknemer heeft 10 dagen gewerkt, dus 10 dagen x 8 uur (gewerkte uren) x €25,- (bruto uurloon) = €2.000,-.
  • De berekening, zoals hierboven is uitgelegd, is als volgt: (brutosalaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst: maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris: 12). Oftewel (€2.000,-/€4.000,-) x (€1.333,33/12) = €55,56.

 

Onderhandelen loont

De totale vergoeding is dan €16.000,- + €55,56 = €16.055,56. Een werkgever zal zich altijd moeten houden aan de hoogte van de transitievergoeding waar je als werknemer minimaal recht op hebt, dus het geldbedrag die uit de berekening komt. Niet elke werkgever houdt zich hieraan zeker niet bij een ontslag met wederzijds goedvinden. Onderhandelen loont dan meestal. De werkgever doet de werknemer dan een aanbod met het verzoek tot ontslag. Het is aan te raden om hier altijd een jurist naar te laten kijken want zoals eerder aangegeven is de transitievergoeding een minimaal bedrag en dus geen maximum. Een jurist kan bekijken welk bedrag in jouw geval redelijk is en dit kan dus ook boven de hoogte van de transitievergoeding liggen. Een jurist kan je helpen in je onderhandeling.

Hulp nodig bij het berekenen van de transitievergoeding? Klik dan hier voor de rekeninghulp van Wessel Juristen of neem gerust contact met ons op.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?