Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

CAO transitievergoeding

query_builder Leestijd 3 min

Benieuwd wat je CAO met transitievergoeding te maken heeft? Lees hier verder.

Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een brutobedrag dat je van je werkgever ontvangt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kan voor verschillende doelen worden ingezet, hier mag je zelf in kiezen. Het doel van de transitievergoeding is de transitie van werk naar werk te vergemakkelijken. Je kunt met dit geld bijvoorbeeld kiezen voor om- of bijscholing zodat je sneller aan een nieuwe baan komt. De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald en beslaat een derde van het bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Hoe zit het met CAO over transitievergoeding?

CAO transitievergoeding
CAO is de afkorting die wordt gebruikt voor de collectieve arbeidsovereenkomst. Een CAO is een schriftelijke overeenkomst waarin afspraken over arbeidsvoorwaarden staan. Bijvoorbeeld over loon, toeslagen, betaling van overwerk, werktijden, proeftijd, opzegtermijn of pensioen. Een CAO geldt voor een grote groep mensen. Als je niet onder een CAO valt, dan heb je een individuele arbeidsovereenkomst. De wettelijke regels gelden in principe voor alle overeenkomsten, maar in de CAO mag er afgeweken worden van de wet. Het kan dus zijn dat regels voor de transitievergoeding in de CAO anders zijn dan in de wet. De CAO gaat voor de individuele arbeidsovereenkomst. De arbeidsvoorwaarden in de CAO zijn vaak gunstiger dan de arbeidsvoorwaarden in de wet. Bovendien mogen de arbeidsvoorwaarden in de CAO nooit in strijd zijn met de wet. Controleer daarom altijd of je onder een CAO valt en wat er in de CAO staat over de transitievergoeding bij ontslag.

Conclusie
De CAO kan afwijken van de wet dus het is belangrijk om de CAO met betrekking tot transitievergoeding altijd even te checken. Wij kunnen dit ook voor je doen.

Mocht je nog vragen hebben, laat het ons dan weten.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?