Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Belastingen in het arbeidsrecht

query_builder Leestijd 3 min

2024 brengt een frisse wind op het gebied van belastingen in relatie tot het arbeidsrecht. Duik met ons in de details en ontdek hoe deze nieuwe ontwikkelingen jouw onderneming en werknemers kunnen beïnvloeden.

Reiskostenvergoeding omhoog

Als werkgever is het mogelijk om reiskosten van je werknemers te vergoeden. Deze vergoeding is tot een bepaald bedrag belastingvrij. Vanaf 1 januari 2024 stijgt de belastingvrije kilometervergoeding van €0,21 naar €0,23 per kilometer. Dit betekent dat je jouw werknemer €0,02 per kilometer meer kan betalen zonder dat hier belasting over betaald hoeft te worden. Het maakt hierbij niet uit met welk vervoermiddel de werknemer naar het werk reist. Dit kan de auto zijn, maar ook de fiets of het openbaar vervoer. Natuurlijk kan je een hogere reiskostenvergoeding vergoeden. Je moet over dit hogere bedrag als werkgever dan wel loonheffingen inhouden. Als er voor jouw bedrijf een cao van toepassing is, dan moet je de regels volgen die in deze cao staan opgenomen.

Belastingvrije vergoeding openbaar vervoer

Indien werknemers met het openbaar vervoer naar werk komen heb je als werkgever de keuze hoe je de reiskosten wilt vergoeden. Je kunt ervoor kiezen om de werkelijk gemaakte reiskosten te vergoeden. Deze vergoeding is ook belastingvrij. Je kunt de werknemer dan bijvoorbeeld de gemaakt kosten laten declareren, maar je kunt er ook voor kiezen om een OV-kaart van de zaak ter beschikking van de werknemer te stellen.

Het is ook mogelijk om ervoor te kiezen om het aantal gemaakte kilometers belastingvrij te vergoeden voor €0,23 per kilometer. Dan worden dus niet de werkelijk gemaakte kosten vergoed.

Basistarief inkomstenbelasting stijgt

Het basistarief is het percentage aan belasting dat wordt toegepast op het belastbaar inkomen van een werknemer tot een bepaalde grens. Het percentage waarmee het inkomen wordt belast is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de werknemer. Het basistarief in de inkomstenbelasting stijgt in 2024 van 36,93% naar 36,97% bij een inkomen tot €75.518. Werknemers met een inkomen tot €75.518 moet in 2024 dus iets meer aan belasting gaan betalen.

Arbeidskorting omhoog

Arbeidskorting is een korting op de inkomstenbelasting die werknemers in Nederland ontvangen. De arbeidskorting wordt berekend over het arbeidsinkomen. De arbeidskorting stijgt in 2024 met €115. Uw werknemers met een salaris vanaf het minimumloon tot €40.000 gaan er hierdoor op vooruit. Bij de berekening van de loonheffing moet je als werkgever ook rekening houden met de arbeidskorting.

30%-regeling

Expats die werkzaam zijn in Nederland kunnen aanspraak maken op de 30%-regeling. 30% van het inkomen van expats was onbelast. De buitenlandse werknemer hoefde minder belasting te betalen over het salaris en de werkgever aan de andere kant hoefde minder loonheffing af te dragen aan de Belastingdienst. Dit verandert in 2024. De 30%-regeling wordt verminderd naar 10% in een periode van 5 jaar. Vanaf 1 januari 2024 is het inkomen van expats in de maand 1 tot en met 20 30% onbelast. De maanden 21 tot en met 40 is 20% van hun inkomen onbelast. In de maanden 41 tot en met 60 is 10% van hun inkomen onbelast. Daarna betalen expats over hun gehele inkomen belasting.

Dit betekent dat de eventuele expats die je in dienst hebt, steeds meer belasting betalen over hun inkomen en dat je hier als werkgever rekening mee moet houden bij de berekening van de loonheffing.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?