Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Belasting en transitievergoeding

query_builder Leestijd 4 min

Hoe zit het met belasting en transitievergoeding? Lees hier verder.

Belasting en transitievergoeding
Wanneer je wordt ontslagen heb je in principe recht op een transitievergoeding. Soms moet je hierover een groot deel afdragen aan de belastingdienst. Hoe zit dat nu precies? Hoeveel belasting betaal je over je transitievergoeding?

Wat is een transitievergoeding
De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een bruto-bedrag dat je krijgt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kan voor verschillende doelen worden gebruikt, hier mag je zelf in kiezen. Je kunt ervoor kiezen om het bedrag op je rekening je laten storten, wanneer je voor deze optie kiest moet je een groot deel belasting afstaan over dit bedrag. Wanneer je kiest om de transitievergoeding te gebruiken voor een outplacement (om- of bijscholing of gebruik voor nieuw werk) betaal je geen belasting over de transitievergoeding. Dit verschil komt voort uit het eigenlijke doel van de transitievergoeding. Dat doel is om ervoor te zorgen dat de werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk kan.

Is de transitievergoeding een bruto- of nettobedrag?
De werkgever houdt de belasting alvast in en maakt het netto-bedrag over op jouw bankrekening. De hoogte van de belasting hangt af van het totale bedrag van de transitievergoeding. Ook wordt de hoogte van het loon meegenomen bij de berekening van de belasting. Je komt dus al snel in een hogere belastingschaal wanneer je een transitievergoeding ontvangt.

Belasting en transitievergoeding (box 1)
Op het moment dat je ervoor kiest om de transitievergoeding te laten uitbetalen op jouw bankrekening, moet je belasting betalen over het bedrag. Dit komt doordat de Belastingdienst de transitievergoeding dan ziet als inkomen en over inkomen moet belasting worden betaald. Je valt dus in box 1 (werk en inkomen). Je werkgever houdt de belasting in en maakt de netto transitievergoeding over op je bankrekening. Omdat werkgevers meestal niet weten hoeveel je totale jaarinkomen zal zijn, is de kans groot dat hij het hoge belastingpercentage toepast. De Belastingdienst gaat aan het einde van het jaar beoordelen of je toch nog geld terugkrijgt omdat er wellicht toch een lager belastingpercentage toegepast had moeten worden. De hoogte van het belastingpercentage hangt af van het totale inkomen in dat jaar, dus je normale (jaar)inkomen plus transitievergoeding. In de tabel hieronder is dit uitgewerkt.

Inkomen in 2024 Belastingpercentage
€ 0 – € 75.518 36,97 %
75.518 en hoger 49,5 %

Kortom, als je inkomen en de transitievergoeding lager is dan € 75.518 dan betaal je dus 36,97 % belasting. Over alles boven de € 75.518 betaal je 49,5% belasting. Indien je transitievergoeding hoog is of in het hoge tarief valt, is het wellicht aan te raden om met een boekhouder te praten wat de mogelijkheden zijnen hoe hiermee om te gaan.

Box 3
Indien je het bedrag van je transitievergoeding niet gebruikt voor scholing maar het op je spaarrekening zet, dan wordt het jaarlijks belast onder box 3 (vermogen).

Heb je vragen?
Neem dan contact met ons op via 071 888 5905 of mail naar info@wesseljuristen.nl.

Laat je VSO + transitievergoeding gratis controleren & berekenen.
Gratis VSO Controleren?