Transitievergoeding in B.V. storten
query_builder Leestijd 6 min
Je hebt een transitievergoeding gekregen, maar wat doe je hiermee? Is het een optie om transitievergoeding in B.V. te storten? Lees verder wat de regels rondom dit vraagstuk zijn.
Inleiding over transitievergoeding in B.V. storten
Je hebt een transitievergoeding gekregen, maar wat doe je hiermee? Er zijn veel opties. Wanneer je de transitievergoeding netto uit laat keren betaal je hier veel belasting over. Het wordt namelijk gerekend als inkomen. Wat kun je hiertegen doen?
Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een bruto-bedrag dat je van je werkgever ontvangt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kan voor verschillende doelen worden ingezet, hier mag je zelf in kiezen. Het doel van de transitievergoeding is de transitie van werk naar werk te vergemakkelijken. Je kunt met dit geld bijvoorbeeld kiezen voor om- of bijscholing zodat je sneller aan een nieuwe baan komt. De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald en beslaat een derde van het bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Maar je zou er ook voor kunnen kiezen om je transitievergoeding in een B.V. te storten.
Stamrecht B.V.
Voorheen kon je de transitievergoeding in een stamrecht B.V. storten. Dit is een besloten vennootschap die bedoeld is om een transitievergoeding onder te brengen. Op deze manier kon je het betalen van belasting over jouw transitievergoeding uitstellen. Op het moment dat je het geld opnam moest je er belasting over betalen, niet eerder. Sinds 1 januari 2014 is het niet meer mogelijk om een nieuwe stamrecht B.V. te openen. Als je al een stamrecht B.V. hebt opgericht eist de belastingdienst dat je een termijn opneemt waarin je jezelf gaat uitbetalen. Dit is zo gedaan, zodat de belastingdienst dan zeker weet dat ze op een later moment de belasting kunnen heffen. Doe je dit niet dan ben je in gebreke. Je zal dan aan de belastinginspecteur moeten uitleggen hoe de situatie is ontstaan.
Transitievergoeding in BV storten
Het doel van een transitievergoeding is, om ervoor te zorgen dat de werknemer zo snel mogelijk weer ergens anders kan werken. Als je een transitievergoeding gebruikt voor outplacement of bijscholing, wordt er geen belasting over geheven. Als je van plan bent om na jouw dienstverband zelf een B.V. op te starten kun je besluiten om je transitievergoeding te gebruiken voor bijvoorbeeld cursussen om een B.V. op te starten.
Transitievergoeding blijft vallen onder “inkomen”
De transitievergoeding blijft volgens de Belastingdienst vallen onder “inkomen” en in die zin valt er dus – met het vervallen van de stamrecht B.V. – geen optie meer open om belasting te omzeilen. Je transitievergoeding in BV storten is dus niet meer een optie.
Andere eventueel nuttige tips of mogelijkheden
Middelingsregeling
Deze regeling is bedoeld voor mensen met een wisselend jaarinkomen. Als je een transitievergoeding ontvangt kan het zijn dat je inkomen één jaar veel hoger uitvalt dan andere jaren. Je kan dan het inkomen van drie aaneengesloten jaren bij elkaar optellen, vervolgens delen door drie en op basis van dit inkomen belasting betalen.
Let op! Vanaf 1 januari 2023 vervalt de middelingsregeling. Het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden is 2022-2024.
Jaarruimte benutten
Dit kan zinvol zijn als je een pensioentekort hebt, je kunt dan namelijk het netto gedeelte van de transitievergoeding gebruiken voor een lijfrenteverzekering. De inleg voor de lijfrenteverzekering is meestal fiscaal aftrekbaar. Pas als de lijfrente wordt uitgekeerd, hoef je hier belasting over te betalen. Als je dan de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, geldt een lager belastingtarief.
Conclusie over transitievergoeding in BV storten
Bij ontvangst van de transitievergoeding kun je nu weinig doen om onder de belasting uit te komen, omdat de Belastingdienst dit altijd ziet als inkomen. Je transitievergoeding in B.V. storten is dus niet een optie. Als je van plan bent het geld uit te geven aan een nieuwe opleiding, cursus of outplacementtraject, dan zijn er wel mogelijkheden.
Heb je nog vragen? Bel ons gerust.