Wessel Juristen
Wessel Juristen

Advies of afspraak?
Bel 071-8885905 of mail ons

telefoon icoon email icoon

search

Transitievergoeding lijfrente

query_builder Leestijd 4 min

Benieuwd hoe het zit met transitievergoeding en lijfrente? Lees er in dit artikel meer over.

Wat is een transitievergoeding?
De transitievergoeding, ook wel een ontslagvergoeding genoemd, is een brutobedrag dat je van je werkgever ontvangt wanneer je wordt ontslagen. De transitievergoeding kan voor verschillende doelen worden ingezet, hier mag je zelf in kiezen. Het doel van de transitievergoeding is de transitie van werk naar werk te vergemakkelijken. Je kunt met dit geld bijvoorbeeld kiezen voor om- of bijscholing zodat je sneller aan een nieuwe baan komt. De hoogte van de vergoeding is wettelijk bepaald en beslaat een derde van het bruto maandsalaris per gewerkt jaar. Deze vergoeding kan gebruikt worden om het financiële gat tussen twee banen te overbruggen. Daarnaast kan de vergoeding gebruikt worden om bij- of om te scholen. Wanneer je het bedrag van de vergoeding niet direct nodig hebt, kan het interessant zijn om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Zo kun je de vergoeding inleggen in een lijfrenteverzekering. Lijfrente is een aanvullend inkomen wanneer je met pensioen gaat. Het is dus mogelijk je transitievergoeding aan lijfrente toe te voegen.

Transitievergoeding, Lijfrente en koopsompolis
De transitievergoeding is een vorm van inkomen en daarover dien je dus loonbelasting te betalen. Lijfrentes en koopsompolissen zijn manieren om het betalen van inkomstenbelasting over een bepaald vermogen uit te stellen naar de toekomst en te gebruiken voor pensioen. Bij een Lijfrenteverzekering betaal je periodieke premies en bij een koopsompolis leg je een groot bedrag in. Hoeveel belasting je uiteindelijk over je uitkering(en) betaalt, hangt af van hoeveel premies en stortingen je voor de lijfrente hebt afgetrokken. Heb je alle premies afgetrokken? Dan worden de uitkeringen die je ontvangt ook volledig belast. In dit geval kun je de gegevens van je jaaropgaaf overnemen in je aangifte inkomstenbelasting. Heb je de premies die je hebt betaald of stortingen die je hebt gedaan (gedeeltelijk) niet afgetrokken? Dan zijn de uitkeringen die je ontvangt niet altijd belast. Wanneer je dus je transitievergoeding aan lijfrente toevoegt hoef je er nog geen inkomstenbelasting over te betalen.

Je koopt de lijfrente af
Als je een lijfrenteverzekering afkoopt of tegoed opneemt uit een lijfrenterekening moet je hierover inkomstenbelasting betalen. Je financiële instelling houdt loonheffing in op (een deel van) de afkoopsom. Over welk bedrag je belasting betaalt, hangt af van of je de premies en stortingen hebt afgetrokken. Bij transitievergoeding in lijfrente betaal je dus dan pas de inkomstenbelasting.

Conclusie over transitievergoeding en lijfrente
Je kunt je transitievergoeding toevoegen aan je lijfrente, voor een lijfrenteverzekering of koopsompolis. Je hebt dan een manier om het betalen van belasting uit te stellen.

Heb je nog vragen? Bel ons gerust.

*Nieuw* voor ondernemers. Arbeidsrecht Als een Service.
Arbeidsrecht Als een Service